Vår vackra trädgård här i kvarteret Kanonen är omgiven av både äldre renoverade hus och nybyggnationer, vilket gör att en promenad genom trädgården på många sätt är en promenad genom Hagas historia.
Strävan att anknyta till de gamla Hagagårdarna med sina plank och gårdsbyggnader bestämde gårdens utformning vid renoveringen. Plank, gårdshus, vedskjul med mera bildar gräns mellan de äldre renoverade husen vid Haga Nygata och de nybyggda husen. Markbeläggningen intill de gamla husen utgörs, som förr, av gatsten.
På den nya gården antyds de gamla tomtgränserna med spaljéer i olika höjder och placeringen av gårdsbyggnader för förråd, cyklar med mera. Spaljéerna och gårdsbyggnaderna bildar ett klart definierat entréstråk belagt med gatsten längs husen. I mitten av gården finns ytor ägnade åt samvaro, lek och odling. De nya husens bottenvåningar har dessutom träbelagda uteplatser, avskärmade mot entréstråket genom spaljéer i olika höjder.
Två vinkelställda gårdsbyggnader i den nordöstra delen av gården har på sin syd- och västfasad en pergola, vilken utgör en solbelyst samlingsplats med trägolv. I anslutning till pergolans uterum finns en murad grill och en elektrisk grilltändare. För att använda grillen behöver man bara införskaffa ett passande grillgaller. Bredvid uterummet finns en sandlåda, en lekstuga och en rad med svarta vinbärsbuskar. Under den pampiga kastanjen, som stått här och dämpat bruset från staden sedan de första husen byggdes i mitten av 1800-talet, har vi också en gungställning för de små.
Utöver vår kastanj, som man från utsikten på Skansberget kan se är ett av de högsta träden i Haga, har vi också en fullvuxen alm och några andra träd, till exempel en Robinia. Kring gårdshusen kompletterar bärbuskar och prydnadsbuskar som rhododendron, syrén och olvon, gårdens grönska och skapar en ombonad stämning. På spaljéerna växer kaprifol, rosor och klematis. Uteplatserna inramas av schersmin och perenner som phlox, pioner, svärdsliljor med mera.
Sommaren 2013 kompletterades gårdens planteringar med en månskensträdgård, som bland annat utgörs av bär- och nyttoväxtplanteringar och en stensatt liten terrass att placera sin vilstol på. Månskensträdgården domineras av vitblommiga växter som lyser starkt i skymningen. Här nedan följer en kort presentation av de olika växterna i Månskensträdgården:
Övre platån med bärodling och sittplats
Klematis- Vitblommande, starkt växande klematis som tillhör de tidigblommande sorterna.
Tranbär- Detta är en marktäckande växt som får röda syrliga bär. De liknar lingon och kan med fördel torkas eller användas till saft. Bären mognar sent i september till oktober.
Hallon- Hösthallon som får gula bär, buskarna kan bli 1,5 m höga.
Fläder- Fläder blommar i stora gräddvita klasar i maj-juni och får mörka, nästan svarta bär i september till oktober. Både blommor och bär lämpar sig för saft eller marmelad och liknande. Busken kan bli 3-5 meter hög.
Vinbär- Brett växande buske som får gräddvita bär med mild smak. Goda att äta som de är eller som dekoration på kakor och tårtor. Går även att använda i gelé, saft, bakning m.m. Bären skördas i juli- september och busken kan bli 1,5 meter hög.
Blåbär- Amerikanskt blåbär som ger skörd i augusti. Bären är goda att äta som de är, men kan också användas för sylt, marmelad och bakning.
Syrén- Vitblommande bondsyrén med doftande blommor i juni. Syrénblomman kan användas i bakning och att göra saft på. Buskarna kan bli uppemot 3 meter höga.
Aronia- Vita blommande klasar i maj-juni och svarta bär i juli- augusti. Bären är söta och lämpar sig för sylt och bakning.
Nedre platån med nyttoodling i pallkragar
Rosmarin- Denna halvbuske är städsegrön och blir mellan 0,5 och 2 meter hög där den är vildväxande. De färska eller torkade bladen används som krydda till matlagning.
Timjan- Dvärgbusken timjan är en flerårig växt, med lila blommor som kan bli ett par decimeter hög. Bladen av timjan kan användas färska eller torkade som krydda till matlagning.
Lavendel-.Vitblommande lavendel, en flerårig liten buske vanligtvis med små smala silvergrå blad. Blommorna kan användas till bakning och saft.
Salvia- Blir upp till 60 cm hög med grågröna luddiga blad och blommorna är små och blåvioletta. Salvia används till matlagning, som torkad bladkrydda ger växten en markant smak och bör användas med försiktighet.
Rabarber- Bladskaften är ätliga men de innehåller oxalsyra och småbarn eller personer med anlag för njursten skall undvika att äta rabarber. Vanligtvis äts den kokt till kräm, saft eller i paj.
Gräslök- En liten, ca 30 cm hög lökväxt som påminner om gräs. Den blommar med lila bollformade blommor. Gräslök används klippt i matlagning.
Persilja- En krusbladig persilja som är tvåårig. Den kan användas färsk, torkad eller fryst i matlagning.
Mynta- Flerårig växt med upp till 1 m höga stänglar med motsatta, sågkantade blad. Man kan använda bladen både färska och torkade i te, yoghurtsåser, sallad och bakning.
Citronverbena- Detta är en flerårig växt med sötaktig smak och doft. De citronsmakande bladen kan användas i matlagning, bakning, till efterrätter och dressingar.
Schersminplanteringen
Myskmadra- En starkväxande marktäckare, som blommar med vita små blommor i maj- juni.
Schersmin- Schersminen är en 1,5- 3 meter hög buske som blommar i juni-juli med starkt doftande vita blommor.